H Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ασκώντας μία από τις βασικές και κρίσιμες αρμοδιότητές της, ολοκλήρωσε την Πρότασή της για τη Νέα Εθνική Στρατηγική Δημοσίων Συμβάσεων για την περίοδο 2021-2025, με το εγκεκριμένο από το Συμβούλιο της Αρχής Σχέδιο Δράσης ως Παράρτημα αυτής. Η Πρόταση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής παραδόθηκε στην Κυβέρνηση, η οποία είναι αρμόδια να την οριστικοποιήσει και να την υιοθετήσει επίσημα, καθώς επίσης και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να λάβουν γνώση.
Για τη σχηματοποίηση της Πρότασης, η Αρχή συνεργάστηκε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, τα οποία ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και συνέβαλαν καθοριστικά. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος έλαβε χώρα έγκαιρα, ήτοι με τη λήξη της περιόδου ισχύος της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής, παρά το πιεστικό χρονοδιάγραμμα και τις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του COVID-19, και αφού προηγήθηκε σχετική δημόσια διαβούλευση.
Οι βασικοί πυλώνες της Νέας Εθνικής Στρατηγικής, επί των οποίων δομήθηκαν οι συνολικά 96 δράσεις της, είναι (α) το θεσμικό πλαίσιο του τομέα των δημοσίων συμβάσεων, (β) ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυτού, με στόχο την πλήρη μετάβαση σε ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις, (γ) η επίτευξη ευρύτερων στρατηγικών στόχων και η υλοποίηση συναφών πολιτικών μέσω των δημοσίων συμβάσεων, όπως είναι οι πράσινες, οι κοινωνικές και οι καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις, και, τέλος, (δ) η καλή διακυβέρνηση του τομέα δημοσίων συμβάσεων.
Η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής αποτελεί βέλτιστη πρακτική και αναγκαίο όρο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων, με όρους διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, με καλά σχεδιασμένους και μετρήσιμους στόχους, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Με βάση τις εξελίξεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, τις σχετικές πολιτικές προτεραιότητες των Υπουργείων και έχοντας ως παρακαταθήκη την Εθνική Στρατηγική 2016-2020, καταρτίστηκαν οι πυλώνες και οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Δράσης. Ειδικότερα, το Σχέδιο Δράσης της Νέας Εθνικής Στρατηγικής 2021-2025 που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με την υπ’ αριθμ. 2ΕΣ/2021 Απόφασή της αποτελείται από τέσσερεις πυλώνες, που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις:
α) Ο πυλώνας Α αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.
β) Ο πυλώνας Β αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα δημοσίων συμβάσεων με την πλήρη μετάβαση σε ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις.
γ) Ο πυλώνας Γ στην επίτευξη ευρύτερων στρατηγικών στόχων και υλοποίηση πολιτικών μέσω των δημοσίων συμβάσεων.
δ) Ο πυλώνας Δ στην καλή διακυβέρνηση του τομέα δημοσίων συμβάσεων.
Οι ανωτέρω κατευθύνσεις απεικονίζονται στο ακόλουθο διάγραμμα:
Ειδικότερα:
Α. Ο πυλώνας Α «Θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων» αναπτύσσεται σε τρείς κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις:
Α1. Διαρκής παρακολούθηση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.
A2. Αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων δικαίου.
A3. Ανθεκτικότητα του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων.
οι οποίες σε δεύτερο επίπεδο εξειδικεύονται στις ακόλουθες:
Α1.1. Αποτίμηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε τακτά διαστήματα και διατύπωση εισηγήσεων για την περαιτέρω απλοποίησή του.
Α2.1. Καταγραφή και προγραμματισμός ολοκλήρωσης έκδοσης παράγωγου δικαίου για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Α2.2. Καταγραφή και προγραμματισμός ολοκλήρωσης άλλων δράσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Α3.1. Ευελιξία και αποτελεσματικότητα του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων σε καταστάσεις κρίσεων (πανδημίας, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, μεγάλων ατυχημάτων κ.λπ.).
Στις ανωτέρω κατευθύνσεις του πυλώνα Α έχουν ενταχθεί προς υλοποίηση δεκαπέντε (15) δράσεις, με προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τους αρμόδιους προς τούτο φορείς.
Β. Ο πυλώνας Β «Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα δημοσίων συμβάσεων: πλήρης μετάβαση σε ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις (end-to-end eProcurement)» αναπτύσσεται σε τρείς κύριες στρατηγικές:
Β1. Αξιολόγηση και ανασχεδιασμός πληροφοριακών συστημάτων δημοσίων συμβάσεων με έμφαση στην ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών διαδικασιών και την εφαρμογή της αρχής «μόνο άπαξ».
Β2. Συγκέντρωση, διαχείριση και ανάλυση αξιόπιστων δεδομένων ψηφιακών δημοσίων συμβάσεων (data analytics).
Β3. Συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στις ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις.
οι οποίες σε δεύτερο επίπεδο εξειδικεύονται στις ακόλουθες:
Β1.1. Επιχειρησιακή και ψηφιακή ολοκλήρωση όλου του κύκλου ζωής των δημοσίων συμβάσεων.
Β1.2. Σχεδιασμός και υλοποίηση υπηρεσιών διαλειτουργικότητας των επιμέρους συστημάτων ψηφιακών δημοσίων συμβάσεων.
Β1.3. Ενσωμάτωση νέων τεχνικών, εργαλείων και υπηρεσιών (eServices) στον κύκλο ζωής των δημοσίων συμβάσεων.
Β2.1. Προτυποποίηση μοντέλων δεδομένων ψηφιακών δημοσίων συμβάσεων (data model standardization) με έμφαση στα ανοικτά δεδομένα.
Β2.2. Εξαγωγή αναλυτικών και αξιόπιστων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων για την παρακολούθηση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
Β2.3. Δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου τιμών.
Β3.1. Χρήση αναδυομένων τεχνολογιών (emerging technologies) στις ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις με έμφαση στην καινοτομία.
Β3.2. Υλοποίηση πολιτικών ασφαλείας δεδομένων στα συστήματα ψηφιακών δημοσίων συμβάσεων
Β3.3. Διαδικασίες πιστοποίησης ιδιωτικών συστημάτων υποβολής προσφορών.
Στις ανωτέρω κατευθύνσεις του πυλώνα Β έχουν ενταχθεί προς υλοποίηση τριάντα δυο (32) δράσεις, με προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τους αρμόδιους προς τούτο φορείς.
Γ. Ο πυλώνας Γ «Ευρύτεροι στρατηγικοί στόχοι και υλοποίηση πολιτικών μέσω των δημοσίων συμβάσεων» αναπτύσσεται σε επτά στρατηγικές κατευθύνσεις:
Γ1. «Βιώσιμες», «κυκλικές», «πράσινες» συμβάσεις.
Γ2. Προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω των δημοσίων συμβάσεων καινοτομίας.
Γ3. Εκσυγχρονισμός υποδομών.
Γ4. Προώθηση στρατηγικών ενδυνάμωσης για την αναβάθμιση των ΜΜΕ.
Γ5. Οι δημόσιες συμβάσεις ως εργαλείο μόχλευσης της οικονομίας (π.χ. ΣΔΙΤ).
Γ6. Αποδοτική χρήση πόρων, επίτευξη οικονομιών κλίμακας και μείωση δημοσιονομικού κόστους.
Γ7. Συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς.
Στις ανωτέρω κατευθύνσεις του πυλώνα Γ έχουν ενταχθεί προς υλοποίηση τριάντα τέσσερις (34) δράσεις, με προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τους αρμόδιους προς τούτο φορείς.
Δ. Ο πυλώνας Δ «Διακυβέρνηση του τομέα δημοσίων συμβάσεων» αναπτύσσεται σε τέσσερεις στρατηγικές κατευθύνσεις:
Δ1. Εποπτεία συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
Δ2. Παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
Δ3. Ενίσχυση της διαφάνειας μέσω των ελεγκτικών διαδικασιών στις δημόσιες συμβάσεις.
Δ4. Επαγγελματοποίηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Πηγη: www.eaadhsy.gr