Στις 5 Οκτωβρίου 2022, δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η εγκύκλιος με θέμα την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών του άρθρου 53 του ν. 4412/2016.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα παρακάτω ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των παρ. 9 έως 10α του άρθρου 53 του ν. 4412/2016:
Α. Αναπροσαρμογή των τιμών στις συμβάσεις προμηθειών:
Παρακάτω θα αναφερθούν κάποια παραδείγματα, μαθηματικοί τύποι & διαθέσιμες επιλογές των αναθετουσών αρχών, για την αναπροσαρμογή των τιμών στις συμβάσεις προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων αυτών, που συνάπτονται δυνάμει ***συμφωνίας – πλαισίου (εκτελεστικές συμβάσεις), στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης που εκκινούν από την 01-10-2022.
Η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου (ρήτρας αναπροσαρμογής) υπόκειται σε τέσσερις (4) προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
α) έχουν παρέλθει, κατά το χρόνο παράδοσης των αγαθών, δώδεκα (12) μήνες τουλάχιστον από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, που καθορίζεται στα αρχικά έγγραφα της σύμβασης,
β) Η σύμβαση που συνάπτεται έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μηνών,
γ) Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι μικρότερος από μείον τρία τοις εκατό (-3%) και μεγαλύτερος από τρία τοις εκατό (3%),
δ) Η αναθέτουσα αρχή διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις για την εφαρμογή της αναπροσαρμογής της τιμής.
***Συμφωνία πλαίσιο (ορισμός)
Η αναπροσαρμογή των τιμών μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις Αρχές με τις παρακάτω επιλογές:
Επιλογή 1: Εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στην παρ. 9α του άρθρου 53 του ν. 4412/2016:
Τ = Τπροσφοράς × (1 + ΔΤΚ)
Όπου ΔΤΚ : Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της συγκεκριμένης κατηγορίας στην οποία υπάγονται τα αγαθά, όπως έχει ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για τον μήνα που προηγείται του χρόνου παράδοσης των αγαθών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του έτους κατά το οποίο υποβλήθηκε η προσφορά του οικονομικού φορέα, και ανακοινώνεται σε μηνιαία βάση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τπροσφοράς : Η τιμή της οικονομικής προσφοράς του οικονομικού φορέα στον οποίο ανατίθεται η σύμβαση και
Τ : Η αναπροσαρμοσμένη τιμή.
Επιλογή 2: Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να προβλέπει στα έγγραφα της σύμβασης άλλον τύπο αναπροσαρμογής της τιμής εφόσον αυτός είναι σαφής, συγκεκριμένος, αποτυπώνεται μαθηματικά και συντρέχουν διαζευκτικά μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Η επιλογή αυτή αιτιολογείται ειδικά βάσει των ιδιαιτεροτήτων της σύμβασης. Η προϋπόθεση αυτή τίθεται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει ακριβέστερος, αλλά αντικειμενικός και ευχερώς αποδεικτέος, τρόπος υπολογισμού των αλλαγών στις τιμές των προμηθευόμενων αγαθών. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αφορούν ενδεικτικά στις τιμές καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, τιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων ή εξειδικευμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα που είναι προδήλως μη συναφή με τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες μεταβολών του ΔΤΚ που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά υπάρχει για αυτά άλλος, ακριβέστερος, αντικειμενικός και επίσημος τρόπος προσδιορισμού των μεταβολών των τιμών. Αν τέτοιος τρόπος δεν υπάρχει τότε εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο μαθηματικός τύπος του άρθρου 53 του ν. 4412/2016 και ως κατηγορία είδους επιλέγεται η πλησιέστερη εννοιολογικά από τις
κατηγορίες των πινάκων μεταβολών του ΔΤΚ που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
β) Οι τιμές των αγαθών υπολογίζονται, βάσει επίσημων τιμών αναφοράς (παρατηρητήρια τιμών). Προφανώς, τα ως άνω παρατηρητήρια τιμών είναι εξειδικευμένα παρατηρητήρια τιμών που λειτουργούν στο πλαίσιο της αρμοδιότητας δημόσιων αρχών.
Για όλες τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκτός από τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης κτιρίων, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να ορίζουν με σαφήνεια στα έγγραφα της σύμβασης ρήτρα περί αναπροσαρμογής της τιμής, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 132, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο της αναπροσαρμογής αυτής. Στις περιπτώσεις αυτές, για την εφαρμογή της αναπροσαρμογής της τιμής απαιτείται η τροποποίηση της οικείας σύμβασης, σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4412/2016.
Για τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης κτιρίων, εφαρμόζουν υποχρεωτικά, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 132 του ν. 4412/2016, ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμήματος, εφαρμόζοντας τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Τ = Τπροσφοράς × (1 + α)
Όπου α: Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού εργαζόμενου σε σχέση με αυτόν που ίσχυε κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών,
Τπροσφοράς: Η τιμή της οικονομικής προσφοράς του οικονομικού φορέα στον οποίο ανατίθεται η σύμβαση και
Τ: Η αναπροσαρμοσμένη τιμή.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ.
Ολόκληρο το κείμενο του ν. 4412/2016.