Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη σύνταξη έκθεσης παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, την οποία συντάσσει και αποστέλλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανά τριετία, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ). Ειδικότερα με την παρούσα καθορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία/πληροφορίες που παρέχονται στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ, οι υπόχρεοι για την παροχή των εν λόγω πληροφοριών, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής τους και οι πειθαρχικές ευθύνες που υπέχουν οι υπόχρεοι σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων.
[ Προαιρετικά, μπορείτε να κατεβάσετε και να μελετήσετε την έκθεση παρακολούθησης δημοσίων συμβάσεων του 2017 κάνοντας «κλικ» εδώ! ]
1. Οι πληροφορίες παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων που απαιτούνται για τη σύνταξη της έκθεσης παρακολούθησης, διακρίνονται σε ποσοτικές και ποιοτικές.
2. Η ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών πρέπει να αποβλέπει και να οδηγεί σε προσδιορισμό και τεκμηρίωση των:
(α) συχνότερων αιτιών πλημμελούς εφαρμογής ή έλλειψης ασφάλειας δικαίου.
(β) ενδεχόμενων διαρθρωτικών ή επαναλαμβανόμενων προβλημάτων στην εφαρμογή των κανόνων δημοσίων συμβάσεων.
(γ) του επιπέδου της συμμετοχής των ΜΜΕ στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
(δ) των δράσεων πρόληψης, εντοπισμού και αναφοράς περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς, και σύγκρουσης συμφερόντων.
(ε) λοιπών σοβαρών παρατυπιών του τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Οι υπόχρεοι φορείς για την παροχή των ζητούμενων στοιχείων / πληροφοριών είναι οι κάτωθι:
Α. Αναθέτουσες Αρχές / Αναθέτοντες Φορείς Β. Εποπτικά και Ελεγκτικά διοικητικά όργανα
1) Εθνική Αρχή Διαφάνειας
2) Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου
3) Διαχειριστικές Αρχές
4) Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών
5) Επιτροπή Ανταγωνισμού
6) Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
7) Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών
8) Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (Ε.Υ.Θ.Υ.) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Διευκρινίζεται οτι οι Πίνακες του Παραρτήματος διατίθενται σε επεξεργάσιμη μορφή στην ιστοσελίδα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (www.eaadhsy.gr). Οι συμπληρωμένοι Πίνακες θα πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στη Διεύθυνση Συντονισμού της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. στο report340@eaadhsy.gr και θα συνοδεύονται από διαβιβαστικό του φορέα, αρμοδίως υπογεγραμμένο, στο οποίο θα αναφέρεται και ο υπεύθυνος σύνταξης των πινάκων.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ:
Δυό λόγια για τις ηλεκτρονικές προμήθειες (e-tenders / e-procurement):
Όπως ήδη γνωρίζετε, οι δημόσιες συμβάσεις υποβάλλονται σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ε.Ε. υποστηρίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επανεξέταση των δημοσίων συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν απλώς την μετάβαση σε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία αλλά ταυτοχρόνως επανεξετάζει τις διάφορες φάσεις που προηγούνται και έπονται των διαγωνισμών. Ο στόχος είναι να καταστεί απλούστερη η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτούς, καθώς και για να μειωθεί το συνολικότερο κόστος διαχείρισης του δημόσιου τομέα. Οι ηλεκτρονικές προμήθειες επιτρέπουν επίσης και την ενσωμάτωση στατιστικών δεδομένων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας των προμηθειών.
Οι ηλεκτρονικές προμήθειες συνδέονται βαθιά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δίνοντας δυνατότητα στις κυβερνήσεις να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις, βάσει δεδομένων που σχετίζονται με τις δημόσιες δαπάνες.
Με τα ψηφιακά αυτά εργαλεία, οι δημόσιες δαπάνες γίνονται πιο διαφανείς και προσανατολισμένες, ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Αυτό θέτει τις ηλεκτρονικές συμβάσεις στο επίκεντρο επιπρόσθετων αλλαγών, που εισάγονται στις δημόσιες συμβάσεις, σταδιακά, μέσα από νέες οδηγίες της Ε.Ε..
Η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων στις δημόσιες συμβάσεις προσφέρει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων όπως:
α) σημαντική εξοικονόμηση πόρων για Φορείς & Επιχειρήσεις.
β) απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών
γ) μείωση της γραφειοκρατίας
δ) αυξημένη διαφάνεια
ε) βελτίωση της καινοτομίας
στ) αύξηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω της βελτίωσης στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).